středa 24. prosince 2014

Svět literatury: Jacques Bergier - neo-surrealismus a okultní vlivy





Jistě mnozí znáte knihu Jitro kouzelníků, kterou napsal Jacques Bergier  a Louis Pauwels, jako spoluautor. Tato kniha byla literárními odborníky zařazena do proudu fantastického realismu. Jacques Bergier se narodil jako Jakov Michajlovič Berger v Oděse v roce 1912 a v roce 1978 zemřel v Paříži. Povoláním byl chemický inženýr, člen francouzského odboje, byl novinářem a spisovatelem i špionážních románů. 

Jeho rodina byla velmi zajímavá. Jeho otec Michail Berger vlastnil v Oděse židovský velkoobchod s potravinami a jeho matka Etlia Krzeminiecka bývala revolucionářkou. Bergier se zmiňuje, že jeho prastrýc byl zázračným rabínem a ve své autobiografii, nazvané "Já nejsem legenda" píše, že byl spřízněný s jaderným fyzikem Georgem Gamowem a také jistého Anatolie, který byl členem popravčí čety, jež zastřela cara Mikuláše II. 

Jacques Bergier, jak se dozvíme od jeho životopisců, byl zázračným dítětem, rychločtenář a měl fotografickou paměť. 

V roce 1920 opouští rodina Oděsu, kvůli občanské válce a našla útočiště na Ukrajině, ve vlasti jeho matky. Až v roce 1925 odjela rodina definitivně do Francie. 

V mládí Jakov (později Jacques) navštěvoval Talmudickou školu a byl fascinován kabalou. Kromě toho studovat i matematiku, fyziku, němčinu a angličtinu. 

Četl všechno, co mu přišlo do ruky, jak se říká a jeho nejoblíbenějším čtením bylo sci-fi. Bergiera také ovlivnila díla Fulcanelliho, který je snad autorem knihy "Tajemství katedrál." Jeho existence je nevysvětlená, tajemná a záhadná. 

Při pobytu ve Francii se stal asistentem francouzského atomového fyzika André Helbronnera. Za druhé světové války působil Bergier ve francouzské špionážní skupině Marco Polo, která pátrala po nových německých zbraních. V roce 1943 byl zatčen gestapem a do konce války byl vězněn v koncentračním táboře.Po válce spolupracoval Bergier se zpravodajskou službou, ale stále více se věnoval psaní sci – fi a populárně vědeckých publikací.

Bergier a Pauwelsen

Až po válce, v roce 1954 se Bergier setkal s Louisem Pauwelsem, spisovatelem a editorem, a výsledkem jejich spolupráce byla kniha Jitro kouzelníků, která vyšla v roce 1960. Tato kniha, v žánru neo - surrealistickém, má čtenáře vyzvat na turné moderních evropských dějin a zaměřuje se na údajný okultní vliv a působení tajných společností na světovou politiku.Zkoumá spojená nacismu s okultismem.Odkazuje na konspirační teorie a tak si získává nadšence a zájemce o zakázanou historii a okultní studia. Je však otázkou, jak dalece se Pauwels a Bergier dostali v poznání, a zda nebyla jejich práce pouze imaginativním vynálezem. Avšak, jejich magické tajemství pronikalo do zákona dialektiky a oscilovalo mezi materialismem a metafyzikou. 

Je zajímavé, že dodnes jsou lidé, kteří se těmito metodami a myšlenkami zabývají. 

Pauwels a Bergier spolu dále spolupracovali na dvou knihách esejů: Nevysvětlitelné a Věčná Mari.

Bergierovy knihy jsou zajímavé, jistě si najdou i v současné době, mezi milovníky tohoto žánru, své fanoušky.



Jacques Bergier zemřel v listopadu 1978 říká o sobě: ", Já nejsem legenda"

Žádné komentáře:

Okomentovat