středa 24. prosince 2014

Svět literatury: Luc Burgin



Zajímavý novinář, publicista, hudebník a spisovatel je Luc Burgin, narozený v roce 1970 ve Švýcarsku v městě Basileji. Dlouhou dobu se zabývá okrajovými otázkami vědy na téma UFO a mimozemský život. Publikuje též v eůzných odborných časopisech. . 

Výborná kniha je Lexikon zakázané archeologie, odkaz směřuje na obsah knihy, která jistě čtenáře, zajímající se o podobné obory zaujme. Další kniha, která opět směřuje do archeologického oboru, se nazývá Zakázaná archeologie, a tu jsem četla jedním dechem. Knihy jsou psány svěžím stylem, a v Německu jsou velmi populární. Nedávno jsem četla jeho knihu "Světelné signály z Měsíce" a zaujaly mne myšlenky, které jsou uvedeny v úryvku.

Úryvek z knihy "Světelné signály z Měsíce"


Kdysi dávno si lidé uvědomili, že jsou inteligentní bytosti, a začali se učit. Je však neuvěřitelné, co od oněch dob z jejich vědomí opět zmizelo. (WERNER HOCH).
Kdy asi byly první faxovací přístroje uvedeny na trh. Snad v roce 1970 Nebo již v roce 1950 Omyl. Stalo se to již v roce 1866, kdy fyzik a inženýr Giovanni Caselli předvedl veřejnosti přístroj založený na principu popsaných zinkových desek. Tyto desky byly prohmatány jehlami, které dál přenášely obrazové informace telegrafem k příjemci. Zde byly opět zviditelněny chemickým prostředkem. O tomto technickém zázraku pocházejícím z minulého století se můžeme přesvědčit v Paříži, ve ctihodném Národním technickém muzeu.
Další zázrak z historie techniky jsem objevil v roce 1994 ve švýcarském Neuenburgu. Přímo na promenádě podél jezera se nachází Muzeum umění a historie, které nabízí žasnoucím návštěvníkům pohled na píšícího androida. Tento mechanický zázrak navrhl a zkonstruoval slavný hodinář Pierre Jaquet-Droz (1721–1790) spolu se svým synem Henri-Louisem (1752–1791) a dalšími spolupracovníky.
Manipulace s psacím přístrojem je docela jednoduchá: pomocí chytře vymyšleného mechanismu, jenž je ukryt v zádech figurky sedící u stolu, lze sestavit libovolné věty do čtyřiceti písmen; figurka písaře nejprve namočí psací pero do kalamáře s inkoustem a pak je vzletným písmem přenáší na papír.
Vedle písaře nacházejí se v neuenburgském muzeu ještě dva další automaty — takzvaný kresliř  a klavíristka, což je figurka dívky hrající na varhany, která vyluzuje líbezné tóny přímo mechanickými pohyby prsty. Tyto automaty vzbuzovaly ve své době vedle všeobecného údivu, ba dokonce nadšení, i podezření, že tu jde o „dílo ďáblovo“ nebo nějaké čáry. Oba konstruktéři, otec a syn Jaquet-Drozovi, museli při svých veřejných produkcích předvádět žasnoucím divákům rafinované mechanismy a trpělivě vysvětlovat jejich složité principy.

Povzbuzen velkým úspěchem dal se Henri-Louis se svými spolupracovníky do konstruování dalších androidů s dokonalejšími funkcemi což se jim zřejmě podařilo. Jeden z těchto automatů se dostal až do Ruska, kde se jeho stopy ztratily, další vylepšený mechanismus typu „písař“ byl věnován čínskému císaři a nachází se prý dnes v jednom muzeu v Pekingu. Třetí android, který se vyznačoval dokonalým krasopisem, se údajnč objevil v sedmdesátých letech v Americe.

Když si čteme o různých vynálezcích a vynalézavých koumácích minulosti a o tom, co všechno vytvořili, pak nás jistě napadne, že mají jeden společný problém se svými dnešními kolegy: tím, že byli ve své době vždycky o nějakou koňskou délku napřed, jejich vynálezy byly sice brány na vědomí s údivem, ale jinak neměly žádný podstatný vliv na pokrok ve vývoji. A zde je důvod, proč často převratné ideje nenašly žádnou odezvu a do dnešní doby se zachovaly pouze vágní odkazy které nás však přes všechno uvádějí v úžas, jaké to chytré hlavy se občas objevovaly mezi našimi předky.

V Alexandrii žil kolem roku 100 po Kr. řecký matematik jménem Heron; zhotovoval své technicky zázračné stroje jeden za druhým a v popisech jeho pokus byl předjímán princip parního stroje, teprve mnohem později poznaný; jsou tu rovněž obsaženy pro tehdejší dobu opravdu revoluční myšlenky, jako je využití síly větru. Tento vynálezce dokonce zhotovil automat určený pro vchod do chrámu; po vhození mince vytryskla dávka vody pro rituální omytí.

Přes svou mimořádnost ležely jeho hydraulické vynálezy po dlouhá staletí ladem, až byly zapomenuty. Bohužel během věků se některé z Heronových knih ztratily, a proto nemůžeme ani znát celé jeho dílo. A můžeme o to víc litovat, nebo v jedné ze svých knih — jak vyplývá z jeho vlastních poznámek — se věnoval konstrukci vodních hodin a chronometru.

Několik století před Heronem zanechal jiný Řek nepominutelné stopy v historii lidstva; byl to Archimedes (asi 287–212 pč. Kr.). Tento matematik a fyzik žijící v Syrakusách na Sicílii, který je nám znám jako objevitel magického čísla 1t, vyvinul také kladkostroje a šrouby pro vodotěžné stroje. Jak nám však sděluje řecký historik Plutarchos ve svém životopise o římském konzulovi Marku Claudiu Marcellovi, měl starý lišák na skladě ještě jiné triky. Archimedes vymyslel rafinované obranné mechanismy proti blížícímu se nepřátelskému loďstvu. Plutarchos píše: „Když Archimedes uvedl do chodu své stroje, tu se zvedly nad hradbami náhle jeřáby, které na ně nechaly shora padat těžká břemena, a tím je potopily do hlubin, anebo je uchopily za příď železnýma rukama nebo hákem ve tvaru jeřábího zobáku, zvedly je do výše a potom kolmo, zádí dolů, je vrhly do moře, anebo je přitáhly silnými lany a mrštily je proti skaliskům a útesům, zdvihajícím se pod hradbami, takže se roztříštily na kusy za těžkých ztrát pro posádku. často to býval hrůzný pohled, když loď, zvednutá z moře do výše, se kymácela sem a tam, až bylo mužstvo střeseno a shozeno dolů. Prázdná loď byla pak vržena proti hradbám, nebo, když sevření háku povolilo, zřítila se do vln.“

Žádné komentáře:

Okomentovat