neděle 22. prosince 2013

Je to prostě NOZ



Nevím, jestli kdy existoval nějaký meta - řád, který by ovlivňoval lidské řády a pořádky, natolik, aby ho lidé ve svém zájmu pochopili. Lidé si myslí, že obdrželi pouze návod, jak to mají v životě správně dělat, aby se vyhnuli velkým problémům. Ale zákony, které jim z toho jaksi vyplývají, si tvoří sami na základě svých představ o kultuře a civilizovanosti, aniž by respektovali vlastní hranice možností. A čím víc se zamotávají, tím víc jsou zatvrzelí a trpí - hrdině, mlčky, protože je jasné, že jsou odpovědní za to, co sami stvořili. 

Pár postřehů z nového občanského zákoníku


§ 4

(1) Má se za to, že každá svéprávná osoba má rozum průměrného člověka i schopnost užívat jej s běžnou péčí a opatrností a že to každý od ní může v právním styku důvodně očekávat.

Toto nekompromisní ustanovení máme v NOZ místo ještě stále platného "Neznalost zákona neomlouvá." Není mi dost jasné, co znamená "rozum průměrného člověka" pro "právní styk". A tak jsem si napsala do vyhledávače Seznam.cz "Rozum průměrného člověka", ale našla jsem následující hlášku: 

Hledali jsme Rozum průměrného člověka

Na dotaz Rozum průměrného člověkia jsme nic nenašli


Pan JUDr. Bezouška, PhD.se vyjádřil k problému následovně:

Nový občanský zákoník se velmi často obrací k průměrně rozumnému člověku. Předpokládá se, že každá svéprávná osoba má rozum průměrného člověka i schopnost užívat jej s běžnou péčí a opatrností. Pro udržení určité elementární jistoty právního styku je totiž třeba, aby se lidé v běžné praxi mohli spolehnout na to, že když s někým jednají, je jejich partner nejen nadán tím, čemu se běžně říká zdravý selský rozum, ale že jej též umí řádně používat. Počítají s tím i právní pravidla, která se aplikují právě se zřetelem k tomuto hledisku – např. jaká ustanovení v obchodních podmínkách jsou překvapivá z hlediska průměrně rozumného člověka (§ 1753 NOZ)? 
Jak ale uchopit hledisko průměrně rozumného člověka? Je to osoba, která vnímá svět kolem sebe se znalostí základních zákonitostí (fyzikálních, matematických, ale i společenských aj.), dokáže tak např. pochopit vtip a nadsázku. Umí se seznámit s běžně dostupnými informacemi způsobem, který je v dané kulturní oblasti obvyklým, a pochopit smysl a účel běžných právních jednání a následků s nimi spojenými. Průměrně rozumný člověk není statickým pojmem – nelze např. jednoduše říci, že průměrně rozumný člověk je srovnatelný se středoškolákem s maturitou. K průměrně rozumnému člověku se dobereme spíše tím, že eliminujeme excesivní případy – netrpí duševní poruchou, nemusí mít speciální znalosti vyžadované pro činnost v určité oblasti (např. ty, k nimž je třeba provádět znalecké dokazování), není přehnaně důvěřivý apod.
Autor: JUDr. Petr Bezouška, Ph.D., of counsel PRK Partners. 

Cit.:Průměrně rozumný člověk existuje. cit. 2013-12-21. Dostupné z: http://www.prkpartners.cz/rekodifikace/legislativni-novinky/217-prumerne-rozumny-clovek.-existuje/     

Na téma "Rozum průměrného člověka" se však vyjádřilo mnoho jiných osobnosti, například známý psychiatr už v roce 1991:

NOZ perličky: § 4Vložil lake, 10. Říjen 2013 - 9:51

Pokud NOZ je určen pro osoby s rozumem průměrného člověka (a vyšším), jde o 50% populace ČR. To plyne ze symetrie normálního Gaussova rozložení a z umístění aritmetického průměru na mediánu hodnot u velkých souborů. Směrodatné odchylky ani strmost křivky s tím nemají naprosto žádnou souvislost.
Známý psychiatr profesor Cyril Höschl pravil v září roku 1991 na půdě Karlovy univerzity v Praze, při slavnostním shromáždění v Karolinu:
„Tato země v této době prochází rozumovou, mravní i citovou krizí. Zamýšlíme-li se hlouběji nad tím, jak k této krizi došlo, proč právě teď, musíme si připustit některá velice nepříjemná, ale bohužel pravdivá fakta. To, co nyní řeknu, není projevem univerzitní povýšenosti ani sarkasmu. Je to suché konstatování skutečnosti.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt.“

Citováno z http://www.psp.cz/…/s020006.htm
lake
Cit.: NOZ perličky: § 4. cit 2013-12.21, Dostupné z http://www.portalsvj.cz/diskuse/noz-perlicky-4

Právník Eliáš o tomto  tématu píše následující pojednání s názvem : "Nový občanský zákoník spoléhá na zdravý rozum". Cituji: K běžnému životu postačí zdravý rozum. On taky nový občanský zákoník má paragraf 5, kde se jako se základním kritériem pracuje s kritériem rozumu průměrného člověka."

Cit.: 
Nový občanský zákoník spoléhá na zdravý rozum. cit. 2013-12.21. Dostupné z: http://www.veda.muni.cz/veda-a-vyzkum/3023-novy-obcansky-zakonik-spoleha-na-zdravy-rozum#.UraEVNLuLE0


Přemýšlejte, zda se do těch kriterií "zdravého lidského rozumu" vsunete. A nezapomeňte si vyměnit letní pneumatiky za zimní. Od 1.1. 2014 začne platit citované ustanovení (a nejen to). Pokud máte občanku a řidičák, což Vám bude k prokázání zdravého lidského rozumu stačit, pak se nemáte na co vymlouvat. 

I.M.

Žádné komentáře:

Okomentovat