úterý 5. září 2017

Horské kázání - referát



Matoušovo evangelium nás přivání do prvního místa Ježíšova působiště po pokušení do Galileje. V Mt 4,15n, srv. IZ 8,23; 9,1) je Galia tím místem, které bylo proroky ohlášené jako místo, odkud vzejde „velké světlo“.  Zachránce nepřichází z Jeruzaléma nebo Judska, ale s polopohanské Galileje, z Nazareta, což u mnohých posluchačů vyvolávalo rozpaky zda je Ježíš tím přislíbeným Mesiášem.   Zvláštností Matoušova evangelia je to, že Ježíšovi vyhrazuje Starý zákon a líčí všechny detaily jeho cesty v tomto smyslu.
 Matoušově evangeliu nacházíme v prvním souhrnu Ježíšovo působení (Mt 4,12 – 25), a setkáváme se se zásadním údajem o obsahu Ježíšova kázání „Obraťe se, neboť se přiblížilo království nebeské.“ Dále se dočítáme o povolání Dvanácti, kde Ježíš zahajuje obnovu národa o dvanácti kmenech a jasné a zjevné, že Ježíš není jen učitelem ale vykupitelem celého lidstva – učící a uzdravující. Povolání je pro všechny! Učednictví je možné pro kohokoliv. A tak ze slyšení staví širší, obnovený Izrael, který předchozí učení nevylučuje a neruší, ale překračuje směrem k univerzálnu.
Tradice ustavila za horu blahoslavenství jedno návrší severně od Genezaretského jezera. Obrat sinajské zkušenosti, kterou zažil Eliáš, se nyní projevuje mírností Boha, mluví k lidem úplně zblízka, jako člověk.  Horské kázání, jak je zřejmé je Nová Tóra a tu přináší Ježíš. Je nutným předpokladem vcházení do společenství s Otcem, vzestupování jeho života a sestupování do společenství života a utrpení s lidmi.
Blahoslavenství je jsou sice pojímána jako vyšší etika křesťanů proti starozákonním přikázáním, ale toho se nedržme, protože bychom pominuli smysl Ježíšových slov. Ježíš však, podle svých slov nezamýšlí vyvracet Desatero, ale posílit jej. S blahoslavenstvím se setkáváme ve starozákonních poselstvích, takže je tu návaznost na tradici Tóry. Příkladem je Žalm 1 a souvisejícím textu u Jer. 17, 7n.  Ježíš pohlíží na své učedníky, na jejich reálný stav a tato situace, v níž Ježíš spatřuje své povolané, se mění v příslib. Světská měřítka se převracejí, jakmile je na ně pohlíženo z té správné perspektivy. Hodnoty Boha jsou jiné než hodnoty světa. Takže ti, kteří jsou světsky chudí a odvržení, jsou šťastní, požehnaní, a ve všech bolestech a potížích se mohou radovat a jásat.  Blahoslavenství jsou přísliby, v nichž se pozitivně mění obraz světa a člověka a Ježíš otevírá přehodnocení hodnot.
V Blahoslavenstvích jsou paradoxy a vyjadřují skutečnou situaci věřícího člověka ve světě. Vyjadřují, co to znamená učednictví, učedník je vázán na Krista.  Současně působí jako Kristova zastřená vnitřá biografie, jako jeho portrét. Je tvůrcem pokoje a z Boží vůle trpící.
Chudí v duchu a tišší
Matoušovo pojetí chudoby je přeneseno do duchovní roviny. Třetí blahoslavenství souvisí s prvním: “Blahoslavení Tišší, neboť dostanou zemi za dědictví“. V tom se projevuje vize Ježíš, krále pokoje, který ruší hranice, které oddělují národy a vytváří prostor od moře k moři.  Je to o Kristově království. V tomto ohledu je možné říci, že slovo tišší (pokorní) je slovem christologickým i eklesiologickým. Válá nás k následování toho, jehož vjzd do Jeruzaléma na oslátku vyjadřuje povahu jeho králotsví.   


Žádné komentáře:

Okomentovat