neděle 12. října 2014

Volby: Čemu se pan Václav Klaus diví?



V komunálních volbách roku 2014 zvítězila i uskupení, jejichž členové, až na malé výjimky, v profi politice nikdy nepracovali. Tak si to vyzkouší! Možná, že se mezi nimi najdou talentované osoby, které budou v budoucnosti tvořit jádro profesionálních politiků, neboť se otlučou v komunální politice (což je opravdu velmi těžký úkol), a možná, že je napadne si zvyšovat kvalifikaci a i vzdělání, možná, že se mezi nimi najdou lidé, kteří měli velké oči a velmi brzy zjistí, že obrovský tlak nezvládnou, protože nemají na to, aby mezi ostatními "vlčáky" se proštěkali k realizaci svých myšlenek, kvůli kterým do ringu vstoupili. Odejdou a místo nich přijdou jiní. Takové uskupení disponují pohyblivou členskou základnu. 

Na rozdíl od pana Václava Klause si myslím, že když tradiční strany, které se tu více než dvacet střídaly a které svým chováním, jednáním a utrácením veřejných prostředků ztratily u občanů důvěru, je na čase tímto způsobem a s veškerými riziky budovat politickou líheň do budoucnosti. Záhy  tito noví komunální politici zjistí, jak se buduje politická kariéra A jistě, že byli mezi těmi naštvanými občany, kteří bezmocně sledovali a možná na vlastní kůži poznali, jak nešťastné reformy za premiéra Petra Nečase odrazily i na jejich soukromém životě. Nedělám si iluze, že mnozí hledají své uplatnění, které nenašli po ztrátě zaměstnání či po krachu firem, v kterých roky pracovali. Můžeme doufat, že je komunální politika chytne a že se v ní najdou. 

Rozhodně, pro občany, bude stát za to sledovat obecní vyhlášky a sem tam se zúčastnit jednání zastupitelstva. A klást i nepříjemné otázky. Na dobré a promyšlené obecní politice velmi záleží, protože se týká nemalého počtu občanů různého věku. S novými lidmi se dá leccos rozpohybovat, dokud neupadnou do letargie a stereotypu. Osobně jsem zvědavá, jak si bude počínat hnutí "Žít pro Brno". Uvidíme, necháme se překvapit. V Brně je mnoho co budovat!        

Historie, ať se na díváme kriticky či s důvěrou několikrát ukázala, že zprvu laická veřejnost dokázala vstupem do politiky změnit neřády, které podkopávaly nejen životní úroveň, ale také sociální pořádky, i když čas ukázal, že vzhledem k dalšímu vývoji v Evropě musí stále docházet ke změnám v programech a postojích i ve vztazích mezi lidmi a vládnoucí vrstvou, která byla již kontrolována. Zdá se, že se historie opakuje a že lidstvo skládá stále reparát z předmětů, v kterých s neúprosnou pravidelností propadá.Dnes jaké v minulosti jsou to základní otázky ceny lidského života, důstojnost a mravnost, v jejímž vnitřní pojetí se stále něco děje. Takže, není nic nového pod sluncem a není třeba házet flintu do žita. Tradičním stranám je zřejmě odzvoněno. Na jak dlouho, to nikdo neví ...

    

    

Žádné komentáře:

Okomentovat