Je leden, rok 2013, pět hodin
odpoledne, a celkem slušné počasí. Loni jsme zařizovali zahradu, letos se zase
bráním, abychom si nepořizovali zbytečné pozemky navíc. Ale to přeci víte, jak jsme
ji koupili přes můj odpor a vlastně do zimy jsme ji dávali do pořádku. Nebylo
to opravdu jednoduché, protože jak chata, tak i pozemek byly dost zanedbané a
museli jsme využít i odborníky, kteří umí zacházet se zahradnickými pomůckami.
Jediné, co jsem loni dokázala, bylo zasadit rybíz a angrešt. A letos se uvidí,
kolik bude času na další parádičky, protože leden se pomalu schyluje ke své
polovině a to by se už mohly sázet keře. Země není zmrzlá…
Pomalu se zešeřilo
… a takové ticho, pomyslela jsem
si, když jsem stoupala pěšky od autobusové zastávky směrem do kopců, pak
sestupovala do údolí, nikde ani noha. Cesta se zdála být dlouhá, až nekonečně
dlouhá, za to v létě se za ní šlape jedna báseň. Na chvíli jsem se
zastavila, abych si ten obraz zapamatovala, protože byl krásný s těmi naditými
oblaky na lednové obloze a brzy bude obloha únorová a možná přijdou velké
mrazy. Zatím nikdo nic nehlásí, ale tuším, že není všem dnům konec. Šla jsem
dál, až jsem spatřila střechy vesničky, nad kterou leží náš pozemek i s
chaloupkou. A najednou se začali objevovat první lidé, kteří šli z lesa a táhli
za sebou na malých žebřiňácích borové šišky na topení a klestí, které mají
dovoleno sbírat i nákupy. Lidi si tady hodně pomáhají, protože většinou tu
bydlí staří, a taky si mezi sebou vyměňují své výpěstky či výrobky, protože ti,
kterým se tady hodně naslouchá, vykládají, že by do supermarketu nevkročili. A
že se ten obchod dole ve vsi taky zkazil. Je to sice fajn, romantika, ale co se
týče zavařování, nemám se s čím chlubit. Nikdo to u nás nechce a náš
městský způsob života nás zaměstnává jinak. Ale vykládejte to lidem, kteří žijí
po staru, ctí tradice, málem bych v jejich očích propadla a nikdo by k nám
nechodil na buchty ze sáčku. To by bylo velké téma!
A v oknech se už svítí …
Ještě bylo trochu světla, ale
lidé v oknech svítili a bylo vidět jejich stíny, jak se pohybují po místnostech
a připravují se k večeři. Možná, že je to směšné, ale já si snažím tyto detaily
pamatovat, protože pro mne znamenají jeden ze způsobů života, kterým žijí neobyčejní
lidé. Spíš bych měla říci normální lidé, u kterých to voní vanilkou, skořicí,
zeleninovou polévkou a kávou po obědě. Došla jsem až na náves. A tam to žilo! Obchody
byly otevřené a lidé nakupovali na ráno, aby nemuseli tak brzy vstávat do té
zimy. Ono totiž se musí přes polňačku, ta bývá zamrzlá nebo rozblácená a ještě
za sebou táhnout vozík po ránu, když všechno člověka bolí, to není žádná
legrace. Radši si poležet, dát si pak snídani, uklidit, nakrmit kočku, psa,
nějakou tu drůbež a pak, odpoledne jít na nákup s ostatními, pobavit se o novinkách
anebo prohodit nějaké to slovo, jak bylo dřív a co bude, až bude.
.. dál od „světa“
Když člověk přijde do takového
prostředí, třeba i jako nováček, hned pozná, zda lidé spolu vycházejí či
nikoliv. Tady se na sebe usmívají anebo spolu stojí na chodníku a povídají si,
smějí se anebo se k sobě důvěrně naklánějí. Asi si povídají nějaké drby,
kterých tu nelítá málo. Většinou jsou o místní „elitě“, která zasedá v
zastupitelstvu a je na tapetě. Tak, udržet takovou obec v pořádku a dál od
světa, jak říkají lidé, dá zabrat a názory se různí. A tak, při těch
vzrušujících debatách o ucpaných septicích, nepořádků kolem skládky, lidí,
kteří netřídí odpad, o nových přivandrovalcích, kteří se neumí přizpůsobit, a
parkují, kde nemají, tehdy se otvírají láhve domácích likérů a kořalek, od
kterých by měl netrénovaný člověk udržet odstup. I když zima zalézá za nehty.
Ale tady jsou lidé připraveni na všechny eventuality, a tak je ani nepřekvapí,
když letí novinami zpráva, že se blíží k zemi asteroid, jehož dopad by mohl mít
katastrofální následky. Už zažili ledacos a jejich přesvědčení, že se má žít
jednoduše a s mírou je ochraňuje před všemi problémy, které lidi ve městech
děsí, protože jsou mnohem více závislí na službách a zásobách potravin v
obchodech.
Pan Rybář má pro nás překvapení …
Zrovna jsem odemykala dveře od
chalupy, když mne zahlédla paní Straková, sousedka přes zahradu, o které bude
dále řeč, a hned na mne volala, ať přijdu, že pro mne něco má. Zamávala jsem na
ni a můj plán, že si na chvíli odpočinu, dám si kafe, a pak se projdu po
zahradě, naplním krmítka a zkontroluji, zda někde nejsou myši nebo něco
horšího, zhavaroval. Taky jsem jí něco přinesla: dva malé vyšívané polštářky,
které si přála na nový otoman, na který si Straka nesmí lehnout, i kdyby na něj
šla smrt (to prohlásila ona a přitom k němu vyslala varovný pohled). Pan
Straka má doma přísný režim, musím se v duchu smát, ale ona asi ví proč.
Tajemství těch domácností, které na první pohled vypadají tak útulně a zajímavě
netřeba odhalovat a stačí vidět jen náznaky, gesta, pohledy, narážky.
„Přivezla jsem vám ty dva
polštářky a nástěnku do kuchyně," řekla jsem a přijala nabídnutou židli.
Vyndala jsem dárek z kabelky a ona ho hned rozložila na stůl. Jejím očím nic
neujde.
„Ale to jste nedělala vy, že ne?
Poznám to podle toho, jak je vedena výšivka."
„Neměla jsem čas," řekla
jsem a usmála jsem se na ni.
„Já mám pro vás ovoce v lihu. Jak
jsem slíbila na podzim. Musela jsem to schovat, aby mi na to Straka nepřišel.
Je mlsný, jako starý kozel," neodpustila si a mně to přišlo k smíchu, i
když nemám ráda, když se přede mnou lidé pomlouvají. Ale, u Straků se to tak
nebere. Za chvíli se vrátila a nesla v košíku pět zavařovacích sklenic.
„To máte i na knedlíky, koláče,
řezy. Ale, koukám, že jste přišla pěšky. To budete mít těžké, ne?"
„Manžel slíbil, že pro mne přijede.
Půjčil si moje auto."
„Tak to jo, to byste se pronesla. A co je u vás nového? Co vaši chlapci?"
„Tak to jo, to byste se pronesla. A co je u vás nového? Co vaši chlapci?"
Nedalo mi to, abych ji nepovyprávěla
o všech novinkách a ona mne soustředěně poslouchala a přitom uvařila kávu a
naskládala malé brioche. Pokyvovala hlavou. V tom někdo zaklepal na dveře. Paní
Straková řekla - dál, je otevřeno a do kuchyně nakoukl pan doktor Rybář (toho
ještě dobře neznáte, ale v průběhu mého vyprávění se s ním také seznámíte.
Jen na začátek prozradím, že je geolog a velký milovník přírody).
„Dobrý den, dobrý den," řekl,
jak měl ve zvyku, rychle za sebou a hned si sedl ke stolu, než ho paní Straková
stačila vyzvat, aby se posadil. Obrátil se ke mně.
„Zrovna čekám na vašeho manžela.
Představte si, že se prodávají kolem vaší zahrady pozemky. Výborná cena! Mohli
byste si rozšířit zahradu a udělat si pěkný sádek. Já jsem to už rozměřoval a s
vaším manželem jsem mluvil ..."
Podíval se na mne tak naléhavě (a
to se určitě chtěl zastat manžela, který si vždycky přál mít sad, tedy „jako
takový“). Paní Straková, zkušená žena, která měla každého v dědině prokouknutého,
hned pochopila, že to domlouvání bylo takové „o nás bez nás“ a zakročila před
přívalem dalších lísavých řečí pana Rybáře a oslovila ho s hrnkem kávy,
nepřekonatelně vonící.
„Nabídněte si kávu, pane doktore,
a vezměte si tady něco sladkého," řekla takovým tónem, že panu doktoru
Rybářovi okamžitě uhnuly myšlenky k jinému tématu.
„To rád," řekl a hned se zakousl
se do měkkého moučníku. Míchala jsem si kávu a raději jsem od moučníků
upustila.
„Ale, on se tak rozhodl,“ řekl
tiše a zabodl oči do talířku, trochu umazaného od polevy.
„Pane doktore,“ nasadila jsem
rozhodný tón, „můj manžel může rozhodovat o ledačems. Třeba, jestli se bude
hrát na velikonoce Stabat mater nebo jestli se mají naladit varhany v kostele
už z jara. Ale rozhodně, když s ním budete jednat o koupi nemovitostí, tak on
to zapomene."
"Ale on mi řekl, že o sadě
uvažuje," řekl překvapeně.
„On o něm jen sní, pane doktore,
ale pro mne to bude jen práce. A já to odmítám. Nezlobte se. Já nechci žádný
sad, žádné pozemky z okolí a žádnou starost navíc."
„Ale on řekl, že první strom,
který tam zasadí, bude mít vaše jméno."
Ach jo, pomyslela jsem si
Můj milovaný se zase sbližuje s
reálným světem a začíná to koupí sadu, s kterým je práce, kterou asi nezvládnu.
Možná, že myslí na vnouče, na ovoce z vlastní zahrady.
"Dobře, souhlasím. Souhlasím
se vším, ale někdo se toho bude muset ujmout. Já jsem v životě nesázela stromy
a taky je neořezávala."
"To buďte bez starosti,
naprosto se nebojte, to všechno zařídí," řekl pan Rybář živě, s jakousi
nadějí, že je ruka v rukávě a že budeme mít ten sad.
Když muž konečně přijel, neřekla
jsem ani slovo. Je to asi první vlaštovka, že se míní starat i o blaho rodiny,
nejen hudbymilovného národa. Kéž by tomu tak bylo.
Ale je ještě leden, zatím příroda
spí a než si první ptáci sednou na větve našich jabloní a hrušní, čeká nás
spousta práce.
Večer jsem přeci jenom nahlédla
do zápisníku, který si vedl můj tatínek. Co mám dělat na zahradě v lednu,
když všude leží sníh? Musím si pamatovat, že musím přikrýt rododendrony,
skalničky a citlivé dvouletky rákosem, i kdybych měla sněhu po kolena. A pak se
dají také vysévat skalničky, jejichž semena vyžadují promrznutí. Pokud neleží
na půdě sníh a jinak je vysít do květináčů a zapustit do sněhu. Jakmile
vystoupí teplota na nulu, tak mohu prořezávat příliš vytáhlé dřeviny, zejména
živých plotů. Tak, ty jsem ještě nepořídila. A řízky okrasných dřevin, ty se
také sbírají v lednu. A nahrnout ke
kmenům sníh. Zavřela tatínkův zápisníček a povzdechla jsem si – no, až budeme
mít ten sad, tak se budeme muset téměř po celý rok starat o stromy. To jsem teda
zvědavá, jak to zvládneme.
A tady je ještě recept na
nakládání ovoce do lihu:
Recept na nakládání ovoce do lihu
Do čistého hrnce dejte 1 kg
cukru, na něj nalijte 1 l vody, postavte hrnec na sporák a nechejte cukr vařit
1/4 hodiny. Pak rozdělte 5 kg různého ovoce na tři díly. Rozvařený cukr
odstavte z plotny, jinak by mohl líh vybouchnout, vlijte do něho 1/4 l čistého
lihu a vysypte 1/8 dkg salicylového prášku. Potom dejte cukr na rychlý oheň a
do vařícího dejte 1 díl ovoce. Jakmile přejde ovoce var, ihned ho vyndejte
čistou sběračkou na mísu nebo zrovna do připravených sklenic. Když začne cukr
zase vařit, dejte druhý a pak třetí díl. Vyvařenou šťávu, když prochladne,
vlijte na ovoce, zavažte pergamenovým papírem a uschovejte. Ovoce si potom
berte, kolik potřebujete, ale nezapomeňte znovu sklenice dobře zavázat. Takto
zavařené ovoce můžete používat do moučníků, na koláče či jako kompot.
Brioche (brioš)
Dejte na vál 28 dkg mouky, udělejte
důlek, rozbijte 2 celá vejce, přidejte 1 žloutek, lžíci cukru, málo soli, 4 dkg
kynutých kvasnic a zadělejte s mlékem těsto, rukama dobře vypracujte. Pak
vezměte 10 dkg tuhého, tuhého másla, 3 dkg mouky, zpracujte a rozválejte. Pak
rozválejte moučné těsto, na to položte máslové těsto, složte a rozválejte natřikrát
a nechejte nakynout. Až zkyne, udělejte z něho kouli, do ní vtlačte upravenou
menší kouli, dejte na pomaštěný plech, potřete vajíčkem a nechejte péci.
Studený brioche nakrájejte.
Žádné komentáře:
Okomentovat